De woningmarkt volgen we op de voet. Zo zagen we de afgelopen jaren de rente significant dalen, jongeren massaal naar de steden vertrekken en dat huren duurder is geworden.
Op deze pagina lichten we enkele trends uit die belangrijk zijn bij het maken van een juiste keuze. Heb je enig idee hoe de wereld er over 30 jaar uitziet? We leggen het graag aan je uit.
Het aantal transformaties groeit nog ieder jaar. Vooral de kantoorruimtes zijn de laatste jaren in trek, maar ook de winkels en maatschappelijk vastgoed, zoals scholen en zorginstellingen. Er zijn nieuwe bestemmingen nodig voor die getransformeerde panden. In binnensteden en in dorpskernen zien we nu vooral horeca ontstaan, maar ook woningbouw, een culturele functie of meerdere functies ineen kunnen prima invullingen zijn.
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol, zowel in commercieel vastgoed als in de woningmarkt. Bij de verkoop van een woning is het vaststellen van het energielabel tegenwoordig verplicht. De overheid stimuleert het verduurzamen van de woningmarkt door subsidieregelingen te treffen. Zonnepanelen, gasloze woningen en laadpalen zijn middelen die bijdragen aan de (toekomstige) verkoopbaarheid van een huis.
Internet en social media spelen een cruciale rol in het zoek- en koopproces van woningzoekenden. Het bezoek van websites en gebruik van apps via mobiele apparaten neemt toe. Ook worden te koop staande woningen door middel van videofilmpjes en 360-graden fotografie gepresenteerd om de verkoop te stimuleren.
In de komende tien jaar wordt driekwart van de totale huishoudensgroei veroorzaakt door alleenstaanden: er komen 370 duizend van deze eenpersoonshuishoudens bij. Dit zijn met name alleenstaande 65-plussers. Het aantal gezinnen met kinderen zal juist afnemen. De behoefte aan kleine woningen zal hiermee sterker toenemen dan die naar grote woningen.
De betaalbaarheid van koopwoningen neemt af. Tussen 2013 en 2016 verbeterde deze betaalbaarheid nog. Huizen werden in die periode weliswaar duurder, maar maandlasten van nieuwe huizenkopers werden toch steeds lager. Dit was een gevolg van de constante daling van de hypotheekrente. Inmiddels is echter een keerpunt bereikt. Huizenprijzen stijgen flink door, terwijl de rente niet langer daalt. Het gevolg is dat maandlasten als percentage van het inkomen flink toenemen: de betaalbaarheid voor startende huizenkopers neemt af.
Steeds meer jonge huishoudens trekken naar de grote steden in plaats van de randstad. Het aantal gezinnen dat de stad weer verlaat, bijvoorbeeld op zoek naar meer ruimte voor de kinderen, neemt de laatste jaren af. Dat komt doordat er steeds meer nieuwbouw binnen de stadsgrenzen wordt gerealiseerd.
Sinds de crisis zijn er meer jongeren thuis blijven wonen, omdat er simpelweg meer jongeren waren. Het grootste deel wordt verklaard uit veranderend gedrag. Meer jongen bleven thuis wonen in plaats van in een eigen woning. De komende jaren zullen veel thuiswonende jongeren het ouderlijk huis verlaten. Dit vertaalt zich direct in een vraag naar 30 duizend koopwoningen.
We nemen binnen een dag contact met je op.
Copyright Fokke Makelaardij © 2024 - Privacy policy